zaterdag 30 maart 2019

Bosse Bol ...

Vandaag in de Focus "Bosse Bol ...

Trouwe lezers kennen m ondertussen wel "Brugwachter Teus ..
Ik heb er diverse malen een blog aan gewijd
Maar Brugwachter Teus gaat met pensioen
En moet ondanks de veelvoudig getekende petitie zijn brugwachtershuisje uit



Maar gelukkig mag hij samen met zijn Pup Henk in Den Bosch wonen
Er staat daar een brugwachtershuisje leeg
Waar hij van harte welkom is ..
Natuurlijk balen dat ik Teus en Henk niet meer kan groeten in Dort
Als ik over de brug rij ..
Maar wie weet ga ik nog eens bij ze langs op de koffie

"Zorg jij dan voor de Bosse Bol Teus ???





Brugwachter Teus gaat verhuizen en wij spraken hem over zijn tijd in Dordrecht


Het moment is daar: Brugwachter Teus moet verhuizen en zijn brugwachtershuisje per 1 april bij de Prins Hendrikbrug verlaten. En wat gaan we hem missen, want we genoten volop van zijn avonturen die hij op Facebook deelde. We spraken met Teus en stelden hem een aantal vragen. (Weet je niet wie of wat Brugwachter Teus is? Scroll dan even naar de laatste alinea)

Wat vond je het mooiste moment dat je hebt meegemaakt in Dordrecht?

“Hmmm moeilijk. Toen ik eenenveertig jaar geleden voor het eerst de Prins Hendrikbrug bediende en die machtige klep omhoog zag gaan, ik kan je vertellen dat ik me toen even de gelukkigste mens van Dordt voelde. Geluk is altijd maar een kort flitsmomentje he? Toen ik bijvoorbeeld Henk voor het eerst zag, was ik op slag verliefd. Net als toen ik Roos leerde kennen. Ach al die mooie, moeilijke en verdrietige momenten samen maken dat ik zo aan Dordt gehecht ben.”

Wat ga je het meest missen?

“De Prins Hendrikbrug, zónder twijfel. Maar ook het uitzicht over het Wantij en misschien heel stom… die trilling die je in het huisje voelt als er een zware vrachtwagen over de brug rijdt.”

Waar ga je nu wonen? En gaat Henk de hond mee?

“Ik heb nog geen idee waar ik per 1 april naar toe ga. Geloof me, als je eenenveertig jaar de zekerheid van een dak boven je hoofd hebt gehad, dan is het een hele griezelige gedachte dat dat er binnenkort niet meer is. Gelukkig is er één wel ding zeker: Henk gaat mee!” Teus laat nu weten dat de gemeente Den Bosch aan hem heeft gevraagd of hij belangstelling heeft voor de functie van brug- en sluiswachter op de Bossche Hinthamerbrug.
Brugwachter Teus en zijn hond Henk | Foto: Brugwachter Teus

Wat ga je doen nu je met pensioen gaat? Een (andere) hobby zoeken? Reizen?

“Nee, een reiziger ben ik nooit geweest. Als jongen heb ik een paar jaar als matroos meegevaren op de binnenvaart, prachtig hoor, maar toch was ik altijd blij als ik weer terug in Dordt was. En hobby’s? Nee… ik zou niet weten wat.”

Hoop je ooit nog een keer verliefd te worden? 

“Misschien hou ik diep van binnen nog steeds van Roos. Ik weet het niet. De periode dat we samen in het brugwachtershuisje woonden was heel heftig. Qua karakter waren we elkaars tegenpool. Soms hadden we het samen fantastisch en oergezellig, maar even later was het weer een regelrechte hel! Ik heb me, nadat ze vertrokken was, vaak afgevraagd of ik wel geschikt ben voor de liefde. Gelukkig heb ik Henk! Tip: iedereen die ongelukkig in de liefde is zou vandaag nog naar het asiel moeten gaan. De liefde die je van een hond krijgt is onvoorwaardelijk. Zo nu en dan zeiken ze misschien een keertje op de deurmat, maar nooit tegen jou.”

Wat gaat er met het brugwachtershuisje gebeuren als je eruit bent? 

“Er komt een echte kunstenares in het huisje. Christine Slurink, lief kind, ze is al een keertje langs geweest.”

Wie is/was Brugwachter Teus

Als je het afgelopen jaar niet hebt meegekregen wie Teus is, leggen we het hier even uit. De ‘levenloze brugwachter’ is een pop. De tot Teus gedoopte pop speelt de hoofdrol in een kunstproject. Het project is bedacht door de Dordtse kunstenaar Jan Stroeve. Dit kunstwerk beeldt een jaar uit het leven van een brugwachter uit. Brugwachter Teus had dit jaar een eigen pagina op Facebook waarin hij over zijn dagelijkse beslommeringen vertelde. In totaal heeft de gemeente zes kunstenaars uitgekozen voor het ‘aankleden’ van de vijf brugwachtershuisjes in de stad. Wij gaan de verhalen van Brugwachter Teus in ieder geval enorm missen.