maandag 23 januari 2017

Koek en zopie..

Vandaag in de Focus " Koek en zopie ...

Gisteren zag ik met aan komen rijden schaatsende mensen op n vijver in Geldermalsen
Bij het wegrijden van m,n werk aldaar zag ik ze nog steeds schaatsen
( geen foto ervan sorry auto's achter me dus kon ni even stoppen voor een pika )
Er was zelfs n schijnwerper bij gezet zodat er ook int donker verder geschaatst kan worden
Miste alleen nog n koek en zopie tentje
Kreeg ook spontaan trek in warme chocomelk met n gevulde koek

ZIt ik net tv te kijken Blijkt Koek en zopie vroeger dus geen chocomelk/gluhwien of soep te zijn
Nee het was warm bier met diverse kruiden erin en Rum

In de 17e tot en met de 19e eeuw bestond zopie uit een mengsel van bockbier en rum. Door aan dit mengsel eieren, kaneel en kruidnagelen toe te voegen en vervolgens te verwarmen, ontstaat zopie. Later, in de 20e eeuw, werd in een koek-en-zopietentje vaak warme punch verkocht.

Ik zou ik niet zijn als ik niet even t recept achterhaald heb uit vroegere tijden
En tuurlijk deel ik dat met jullie

Recept

Het originele recept voor zopie is als volgt:

Ingrediƫnten

  • 1 liter bier
  • 1 pijpje kaneel
  • 2 kruidnagels
  • 2 plakjes citroen
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 1 dl rum

Bereiding

Breng het bier samen met het pijpje kaneel, kruidnagels en citroen aan de kook. Laat het geheel dan ongeveer 20 minuten op een zeer zacht pitje doortrekken.
Roer de suiker met de eieren los en bind hiermee het bier. Voeg op het laatst de rum toe. Heet drinken!


Hmmm mischien n gat in den markt .. m,n eigenste old school Koek en zopie tentje !!!!!
Daar zullen best eens grote afnemers van kunnen zijn hahahahhaha !