dinsdag 7 februari 2017

De Hef ....

Vandaag in de Focus `De Hef....

Ja als ik zeg De Heff dan denken jullie waarschijnlijk aan 1 ding
Dat mannetje die altijd in zijn satijnen badjas rond loopt
Hugh Hefner van Playboy en zijn chikkie´s
Haha das ook goed maar niet wat ik bedoel ...
Want als ik aan De Heff denk denk ik aan m,n Rotterdamse roots

Ze zijn in Rotterdam nu bijna 2 uur geleden begonnen

 
Met het terug plaatsen van de Heff  (Koningshavenbrug )
Die groot onderhoud heeft ondergaan in maart hopen ze alle onderhoud af te ronden


En dan zal de Hef officieel `opleverd worden door de nieuwe verlichting aan te zetten
Je kan-kon de hele plaatsing langs de kant volgen


En wil je proosten op dit gebeuren dan is er ter plekke t Rotterdamse ketelbinkie te koop


Had ik het eerder geweten dan had ik r even heen gereden
Ik heb het zitten bekijken via Tv Rijnmond
En riep hardop "he greetje kijk ze plaatsen de Hef terug
M,n vorig jaar overleden cliente woonde er bij in de buurt
Als we op de maasboulevard  reden hadden we er zicht erop 
( zo komt op de gekste momenten in m,n gedachten terug )





De Hef is de populaire benaminng van de Koningshavenbrug, een buiten gebruik gestelde spoorweghefbrug over de Koningshaven in Rotterdam, die het Noordereiland scheidt van de wijk Feijenoord. De brug vormde deel van de spoorlijn Breda - Rotterdam.
De twee brugdelen aan de oevers stammen uit 1878. Het middengedeelte was oorspronkelijk een draaibrug. Dit was echter een forse hindernis voor de scheepvaart. In de smalle doorvaart voeren meerdere schepen zich vast, in 1918 voer het Duitse schip Kandelfels compleet tegen de pijler. Dit laatste ongeval gaf de doorslag voor de aanleg van een hefbrug ter vervanging van de draaibrug.
De brug is ontworpen door ingenieur Pieter Joosting en opengesteld op 31 oktober 1927. Deze brug was de eerste van haar soort in West-Europa. Joris Ivens maakte in 1928 een avant-gardistische film over De Hef met als titel De Brug. Onder meer door deze film werd Ivens internationaal bekend. In 2007 schreef Oscar van Dillen zijn String Quartet 2 als muziekstuk bij deze stomme film. Arij de Boode en Pieter van Oudheusden schreven De Hef, biografie van een spoorbrug (1985, met een woord vooraf door Joris Ivens).
Op 14 januari 1933 dook Lou Vlasblom van de hefbrug. Twee weken later sprong Jan Tabbernee vanaf een punt zes meter hoger dan dat van Vlasblom. Tabbernee kwam verkeerd terecht en overleefde de duik niet.
Op 14 mei 1940 raakte tijdens het bombardement op Rotterdam de brug zwaar beschadigd. Om weer treinverkeer mogelijk te maken werd ze als een van de eerste dingen in de vernielde stad hersteld.
Op 10 mei 1978 is de hefbrug aangevaren door de Nedlloyd Bahrein tijdens de eerste vaart vanaf de scheepswerf Van der Giessen de Noord waar het schip gebouwd was. Gedurende 14 dagen was het spoorwegverkeer gestremd.
De brug wordt tegenwoordig niet meer gebruikt, omdat het treinverkeer sinds 24 september 1993 vanaf het Centraal Station tot station Zuid door de Willemsspoortunnel rijdt. Door de tunnel waren de maasbruggen overbodig geworden en de Hef kwam op de nominatie om te worden gesloopt. Na brede protesten van de Rotterdammers is daarvan afgezien. De oude spoorbrug is nu een monument ter herinnering aan de plek waar ooit de treinen het centrum van Rotterdam verlieten. De rest van het spoortracé waar de Hef onderdeel van was, de Willemsspoorbrug (de andere maasbrug) en het Luchtspoor zijn na opening van de Willemsspoortunnel wel gesloopt.
De zuidelijke toren van de hefbrug dient sinds de plaatsing van een nestkast als broedgelegenheid voor slechtvalken.[1] "

Ik mag dan uit Rotterdam vertrokken zijn maar Rotterdamert in mij is niet vertrokken
En ik weet niet beter van kinds af aan dat die hef er lag dus fijn dat ze weer bijna  compleet is